Radionice na temu medijske pismenosti

Školsku 2020/21. godinu  obeleželi su onlajn časovi i časovi u školi, kao i hibridna nastava i mnogo nesigurnosti. Ipak, uspeli smo da se, zajedno sa učenicima, uključimo u jedan pilot projekat koji je imao internacionalni karakter. Naime, Jelena Spasić, jedna od naših profesorki, je u toku februara i marta 2020. provela dva meseca na Kent State univerzitetu u Ohaju, SAD, kao Fulbrajtov stipendista (https://rs.usembassy.gov/ftea-program-2021-22/). Pohađala je kurs o medijskoj pismenosti i ujedno upoznala neke divne kolege. Po povratku, za vreme jednog od Zoom sastanaka sa njima (jer kako drugačije da se viđate sa prijateljima ovih dana?!), profesorka Jelena i njene koleginice iz Češke, Zdenka Zvonickova i Ida Vohryzkova,  došle su na ideju da naprave časove gde će podeliti znanje i materijale koje su donele iz Amerike, i  uključiti učenike iz sve tri škole. Tako je i bilo.

Prvi plan časa je uradila profesorka Zdenka – tema je bila vezana za činjecu da smo preplavljeni negativnim vestima, a da treba stvoriti mogućnosti da se šire i pozitivne vesti. Taj plan časa su odradili učenici profesorke Zdenke (završna godina srednje škole), učenici profesorke Ide (druga i treća godina srednje škole) i učenici Oxford School-a (koji su prva, druga i treća godina srednje škole). Učestvovalo je po 15-ak učenika iz svake škole, a njihov nivo engleskog se kretao od B1 do C1 nivoa. Nakon tog časa, svi su se okupili na zajedničkoj radionici na Zoom-u, a učenici su predstavili svoje prezentacije o pozitivnim vestima koje su obeležile 2020. godinu.

Svi su uživali na toj radionici i pokazali interesovanje da se opet “vidimo” i malo bolje upoznamo. Profesorka Jelena je napravila plan časa u kome su učenici mogli da nauče kako se lažne vesti šire i šta je medijska pismenost. Sve škole su odradile i taj čas, a na kraju su svi postavili po neku lažnu vest na Padlet-u (https://padlet.com/spasicjelena73/k6f2m5r4s0fjyq6u). Usledio je još jedan zajednički Zoom sastanak na kome su učenici imali prilike da se malo bolje upoznaju, ali i da odrade još neke aktivnosti vezane za širenje pravih i lažnih vesti.

Na osnovu komentara učenika videli smo da su svi zaista uživali u ovim časovima i radionicama, ali i da su uspeli da nauče šta je medijska pismenost, zašto je važna, na koji način se lažne vesti šire i utiču na naše mišljenje. Istovremeno, naši učenici su imali priliku da upoznaju decu iz druge zemlje i nauče ponešto o njihovoj kulturi i interesovanjima. Zato se svi radujemo budućoj saradnji! i i

 

Leave Your Reply